Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

GeoTagging

GeoTagging (http://en.wikipedia.org/wiki/Geotagging) αντιγράφω απο την τρελή wikipedia. Είναι η διαδικασία του να προσθέσεις γεογραφικά δεδομένα αναγνώρισης σε διάφορα είδη πολυμέσων (video εικόνες κτλ).

Στα πρακτικά , πάτε μια βολτα και τραβάτε φωτογραφίες με την ψηφιακή σας μηχανή (ναι υπάρχουν και αναλογικές με φίλμ ακόμα ). Το κάθε αρχείο ψηφιακής φωτογραφίας έχει την δυνατότητα/πρόβλεψη να κρατάει και δεδομένα θέσης τα οποία να προέρχονται από κάποιο gps. Έτσι υπάρχουν κάποιες (πανάκριβες ) μηχανές που το ενσωματώνουν ή το δέχονται σαν αξεσουάρ. Στην επιστροφή στο σπίτι λοιπών με μια τέτοια φωτογραφία μπορείς να δεις που ακριβώς την τράβηξες.

Κατα πάσα πιθανότητα κανένας ποδηλάτης δεν θα παίρνει μαζι του στην βόλτα μια τετοια φωτογραφική μηχανη (κοστος, βαρος) , έχουμε όμως μαζί μας τις απλές μας compact μηχανές και gps (garmin , iphone, android, S60 κτλ) το οποίο καταγράφει την διαδρομή.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι κάποια προγραμματακια τα οποία αναλαμβάνουν να συσχετίσουν την κάθε φωτογραφία που πήραμε κατά την διάρκεια της βόλτας μας με τα δεδομένα θέσης τους απο το αρχείο του gps βασιζόμενα στην χρονική στιγμή που τραβήξαμε την φωτογραφία (time stamp στα ελληνικά). Άρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγχρονίσουμε το ρολόι της μηχανής με αυτό του gps μας και να παίξουμε λίγο με κάποιο εργαλείο στο PC μας.

Προσωπικά το πρώτο τζαμπέ που βρήκα και μου έκανε είναι το GeoSetter http://www.geosetter.de/en/ .
Η χρήση του είναι απλή αφού φροντίσουμε να έχουμε σε έναν κατάλογο όλες τις φοτογραφίες της βόλτας και το gpx αρχείο απο το gps μας.



Ανοίγουμε λοιπών το geosetter και πλοηγούμαστε (sic) στον φάκελο που έχουμε τις φοτογραφίες μας , στην περίπτωση μου f:\oiti-pavliani το geosetter θα τις εμφανίσει σαν thumpnails .

Επιλέγουμε το μενού Images και την εντολή Synchronise with GPS Data Files και στο παράθηρο που θα ανοίξει επιλέγουμε το αρχείο gpx που περιέχει την διαδρομή μας ή αν ειναι αποθηκευμένο μεσα στον ιδιο φακελο με τις εικόνες μπορούμε να αφήσουμε την προεπιλεγμένη επιλογη που λέει στο geosetter να ψάξει μόνο του για gpx αρχείο μεσα στον φάκελο. Οι επιπλέων επιλογές είναι για την περίπτωση που τα αρχεία των φωτογραφιών μας έχουν κάποια χρονική απόκληση απο την πραγματική ώρα που έχει καταγράψει το gps ή για να διορθώσουμε διαφορές σε timezone. Οι επιλογές αυτές δεν μας χρειάζονται στην περίπτωση που έχουμε συγχρονίσει τα 2 ρολόγια μηχνής και gps.





To geosetter μας ενημερώνει για το πόσες φωτογραφίες κατάφερε να συγχρονίσει (συνήθως όλες ! Στην περίπτωση μου έχω φωτογραφίες α)εκτός διαδρομής β) απο άλλη μερα ), και ενημερώνει το παράθηρο με τον χάρτη του google maps (μπορούμε να επιλέξουμε και διαφορετικούς on line χαρτες) με την διαδρομή και τα σημεία στα οποια αντιστοιχούν οι φωτογραφίες .



ΧΩΡΙΣ να ξεμαρκάρουμε τις επιλεγμένες φωτογραφίες (με πατημένο το πλήκτρο Ctrl της επιλέγουμε ξανά όλες αν τυχει ) πατάμε το κουμπάκι με το εικονίδιο του Google Earth (προτελευταίο πάνω απο το παράθηρο των thumpnails). Ενα καινούριο παράθυρο θα ανοίξει στο οποίο κανονίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα φτιάξουμε το kmz αρχείο το οποίο θα περιέχει και thumpnails απο της φωτογραφίες μας. Το πίο απλο ειναι να αφήσουμε της προεπιλεγμένες ρυθμίσεις αλλα εγω συνήθος αυξάνω στο διπλάσιο το μέγεθος τον thumbnails στα image settings . Πατώντας οκ το geosetter θα αρχίσει να δημιουργεί το kmz αρχειο (παίρνει λίγη ώρα) το οποίο μετα σας ρωτάει που να το αποθηκεύσει.







Το αποτέλεσμα απο την βόλτα μας στην οίτη http://www.mediafire.com/?5rv25cqxs6wekk5

2 σχόλια:

Unknown είπε...

nice! mixing Tech and Biking...like it...

reading greek would make it easier to understand :)

Panagiotis Chatzigiannis είπε...

haha ! It's all greek to me ! but it's also easy ... sync the clock of the camera with the gps , put in the pictures folder the gpx file from the ride , download the free geosetter tool and done !