Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 6



Bike Route Toaster : http://bikeroutetoaster.com/ 'Ειναι μια web based εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί τους χάρτες της google για να σχεδιάσεις την διαδρομή σου. Η σχεδίαση είναι απλή και υποστηρίζει και αυτόματη πλοήγηση (η οποία δεν σε πάει πάντα όπου θές ) Αφού σχεδιάσεις την διαδρομή σου μπορείς να δεις συγκεντρωτικά στοιχεία καθώς και έναν υπολογισμό για το υψομετρικό προφίλ (κατα προσέγγιση πάντα). Την διαδρομή μπορείς να την σώσεις στο PC ή και να την μεταφέρεις στο garmin απευθείας αν δουλεύεις σε windows και έχεις εγκαταστημένο το garmin communicator plugin.

Αντίστοιχα εργαλεία με το bike route toaster υπάρχουν αρκετά και χρησιμοποιούν και διαφορετικούς χάρτες (mapmyride , http://www.gpsies.com ) και φυσικά την ίδια δουλειά κάνει το mapsource και το base camp. Προσωπικά το βρίσκω ποιο user friendly και μαζί με το google earth έχει αντικαταστήσει τα προγράμματα της garmin

Προσοχή : Δουλεύουμε το toaster με την επιλογή track point !!!!

Google Earth / Maps : Τι να πεις τώρα ..κάνουν παπάδες ! αν το 1993 στην BBS που συνδεόμασταν με το 14κ μοντεμ μας μου έλεγαν ότι σε καμιά 15αρια χρόνια θα είχαμε όλοι στην διάθεση μας δορυφορικές φωτογραφίες με ανάλυση ικανή να δείς την μπουγάδα της μαμάς σου και συνεχόμενες φωτογραφίες από σχεδόν κάθε δρόμο ( του δυτικού πολιτισμένου κόσμου ....εδώ είναι Αφρική και δεν έχουμε street view) στο thread στην ΒΒS θα ήταν flame σε χρόνο Dt .



Στα δικά μας ... πιάνεις το Add Path εργαλειάκι , δίνεις ενα ονοματάκι στο path, ζουμάρεις όσο θές και αρχίζεις να ζωγραφίζεις την διαδρομή σου μέσα στα χωράφια ! Όταν τελειώσεις κάνεις δεξί κλικ πάνω στο ονοματάκι της διαδρομής , επιλέγεις “Show elevation profile” και έχεις συγκεντρωτικές πληροφορίες και για υψομετρικά (οχι οτι καλύτερο ...αλλα το 1994 θα παθέναμε εγκεφαλικό) . Άλλο ενα δεξί κλικ και “Save place as” και σώζεις την διαδρομούλα σου στο PC σε μορφή .kml την οποία τα καινούργια 800/dacota/ορεγον την τρωνε με την μια ενω για τα παλια 305/605/700 πρέπει να την μετατρέψουμε σε gpx μορφή.


Μετατροπές αρχείων :



GPSBabel / Gpsvisualizer : Ένα κάρο διαφορετικά αρχεία ...αρχεία τα οποία δεν έχουν πληροφορίες για υψομετρικά , διαδρομές σπασμένες σε διαφορετικά αρχεια κτλ ...

Και τα 2 κανουν μετατροπές αρχείων το ένα στο PC μας (gpsbabel) το άλλο web based. Αν έχω την επιλογή προσωπικά παίζω με το on line gpsvisualizer.
Το οποίο εκτός απο της μετατροπες απο kml σε gpx για παράδειγμα έχει και την εξτρά επιλογή να προσθέτει πληροφορίες υψομέτρου σε αρχεία τα οποία δεν εχουν. Και να παρέχει διάγραμμα και συγκεντρωτικά δεδομένα.
Το πώς σε 3 απλα βήματα παρακάτω , προσοχή στο “Add SRTM/DEM elevation data : from best available source”








Δεν υπάρχουν σχόλια: