Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 7

Αρχεία αλλά ΤΙ αρχεια ? Track ή Course , tcx ή gpx ?

1) Course (tcx ή crs αρχεία) : Το 605/705 χρησιμοποιεί tcx αρχεία αλλα μπορεί να διαβάσει και τα παλιότερα crs. Είναι ένα αρχείο το οποίο αποτελείτε απο trackpoints αλλα εμπεριέχει πληροφορία και για την ταχύτητα στο κάθε σημείο έτσι οι τρελαμένοι με την προπόνηση μπορούν να τρέχουν με αντίπαλο τον virtual partner. Κάθε αποθηκευμένη σας βόλτα μέσα στο garmin (history) μπορεί να μετατραπεί σε course και να την “ξανατρέξετε” ή να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Ένα cource tcx αρχείο αποθηκεύεται μέσα στον φάκελο Courses την μνήμης του garmin και για να “τρέξει” καποιος την διαδρομή πρέπει να πάει Menu->Training->Courses . Τα course αρχεία είναι χρήσιμα μόνο κατά την προπόνηση και όχι για να ακολουθείς μια διαδρομή.



2) Routes (gpx αρχεία) : Είναι ο τυπος του αρχείου που θέλουμε όταν σκοπέυουμε να ακολουθήσουμε μια διαδρομή και αυτόν τον τυπο πρεπει να σχεδιάζουμε σε εργαλεία όπως το bike route toaster. Τα edge έχουν ένα όριο στα waypoints οπότε δέν μπορείτε να έχετε πολλά τέτοια αρχεία ενεργά ανα περίπτωση. To navigation είναι ουσιαστικά απο σημείο σε σημείο και η πυξίδα δείχνει σε αυτό σε ευθεία γραμμή. Ένα gpx αρχείο αποθηκεύεται μέσα στον φάκελο GPX στην μνήμη του garmin και είναι προσβάσιμο απο το Menu->Where To->Saved Rides , επιλέγουμε την διαδρομή και ή την εμφανίζουμε στον χάρτη και αλλαζουμε το χρωματάκι της σε κάτι ποιο χτυπητό ή επιλέγουμε navigate . Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και το σπαστικό recalculate Menu->Settings->Routing το οποίο άπειρες φορές μου έχει κρασάρει την συσκευή.

GPX (Gps exchange format): Αρχείο XML με στάνταρ schema παίζει γενικά και όχι μονο σε garmin

TCX ( Training Center Exchange file): Αρχείο μονο για garmin περιέχει πληροφορία για workout / history / course , το καταλαβαίνει το training center / garmin connect. Παλαιότερος τυπος ιδιου αρχειου ειναι το crs


1. Με ένα gpx αρχείο μπορούμε να 'εχουμε turn-by-turn navigation ; Απαντηση: ΝΑΙ

2. Με ένα tcx ή crs αρχείο μπορούμε να 'εχουμε turn-by-turn navigation ; Απαντηση: OXI

Δεν υπάρχουν σχόλια: