Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

GeoTagging

GeoTagging (http://en.wikipedia.org/wiki/Geotagging) αντιγράφω απο την τρελή wikipedia. Είναι η διαδικασία του να προσθέσεις γεογραφικά δεδομένα αναγνώρισης σε διάφορα είδη πολυμέσων (video εικόνες κτλ).

Στα πρακτικά , πάτε μια βολτα και τραβάτε φωτογραφίες με την ψηφιακή σας μηχανή (ναι υπάρχουν και αναλογικές με φίλμ ακόμα ). Το κάθε αρχείο ψηφιακής φωτογραφίας έχει την δυνατότητα/πρόβλεψη να κρατάει και δεδομένα θέσης τα οποία να προέρχονται από κάποιο gps. Έτσι υπάρχουν κάποιες (πανάκριβες ) μηχανές που το ενσωματώνουν ή το δέχονται σαν αξεσουάρ. Στην επιστροφή στο σπίτι λοιπών με μια τέτοια φωτογραφία μπορείς να δεις που ακριβώς την τράβηξες.

Κατα πάσα πιθανότητα κανένας ποδηλάτης δεν θα παίρνει μαζι του στην βόλτα μια τετοια φωτογραφική μηχανη (κοστος, βαρος) , έχουμε όμως μαζί μας τις απλές μας compact μηχανές και gps (garmin , iphone, android, S60 κτλ) το οποίο καταγράφει την διαδρομή.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι κάποια προγραμματακια τα οποία αναλαμβάνουν να συσχετίσουν την κάθε φωτογραφία που πήραμε κατά την διάρκεια της βόλτας μας με τα δεδομένα θέσης τους απο το αρχείο του gps βασιζόμενα στην χρονική στιγμή που τραβήξαμε την φωτογραφία (time stamp στα ελληνικά). Άρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγχρονίσουμε το ρολόι της μηχανής με αυτό του gps μας και να παίξουμε λίγο με κάποιο εργαλείο στο PC μας.

Προσωπικά το πρώτο τζαμπέ που βρήκα και μου έκανε είναι το GeoSetter http://www.geosetter.de/en/ .
Η χρήση του είναι απλή αφού φροντίσουμε να έχουμε σε έναν κατάλογο όλες τις φοτογραφίες της βόλτας και το gpx αρχείο απο το gps μας.



Ανοίγουμε λοιπών το geosetter και πλοηγούμαστε (sic) στον φάκελο που έχουμε τις φοτογραφίες μας , στην περίπτωση μου f:\oiti-pavliani το geosetter θα τις εμφανίσει σαν thumpnails .

Επιλέγουμε το μενού Images και την εντολή Synchronise with GPS Data Files και στο παράθηρο που θα ανοίξει επιλέγουμε το αρχείο gpx που περιέχει την διαδρομή μας ή αν ειναι αποθηκευμένο μεσα στον ιδιο φακελο με τις εικόνες μπορούμε να αφήσουμε την προεπιλεγμένη επιλογη που λέει στο geosetter να ψάξει μόνο του για gpx αρχείο μεσα στον φάκελο. Οι επιπλέων επιλογές είναι για την περίπτωση που τα αρχεία των φωτογραφιών μας έχουν κάποια χρονική απόκληση απο την πραγματική ώρα που έχει καταγράψει το gps ή για να διορθώσουμε διαφορές σε timezone. Οι επιλογές αυτές δεν μας χρειάζονται στην περίπτωση που έχουμε συγχρονίσει τα 2 ρολόγια μηχνής και gps.





To geosetter μας ενημερώνει για το πόσες φωτογραφίες κατάφερε να συγχρονίσει (συνήθως όλες ! Στην περίπτωση μου έχω φωτογραφίες α)εκτός διαδρομής β) απο άλλη μερα ), και ενημερώνει το παράθηρο με τον χάρτη του google maps (μπορούμε να επιλέξουμε και διαφορετικούς on line χαρτες) με την διαδρομή και τα σημεία στα οποια αντιστοιχούν οι φωτογραφίες .



ΧΩΡΙΣ να ξεμαρκάρουμε τις επιλεγμένες φωτογραφίες (με πατημένο το πλήκτρο Ctrl της επιλέγουμε ξανά όλες αν τυχει ) πατάμε το κουμπάκι με το εικονίδιο του Google Earth (προτελευταίο πάνω απο το παράθηρο των thumpnails). Ενα καινούριο παράθυρο θα ανοίξει στο οποίο κανονίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα φτιάξουμε το kmz αρχείο το οποίο θα περιέχει και thumpnails απο της φωτογραφίες μας. Το πίο απλο ειναι να αφήσουμε της προεπιλεγμένες ρυθμίσεις αλλα εγω συνήθος αυξάνω στο διπλάσιο το μέγεθος τον thumbnails στα image settings . Πατώντας οκ το geosetter θα αρχίσει να δημιουργεί το kmz αρχειο (παίρνει λίγη ώρα) το οποίο μετα σας ρωτάει που να το αποθηκεύσει.







Το αποτέλεσμα απο την βόλτα μας στην οίτη http://www.mediafire.com/?5rv25cqxs6wekk5

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 7

Αρχεία αλλά ΤΙ αρχεια ? Track ή Course , tcx ή gpx ?

1) Course (tcx ή crs αρχεία) : Το 605/705 χρησιμοποιεί tcx αρχεία αλλα μπορεί να διαβάσει και τα παλιότερα crs. Είναι ένα αρχείο το οποίο αποτελείτε απο trackpoints αλλα εμπεριέχει πληροφορία και για την ταχύτητα στο κάθε σημείο έτσι οι τρελαμένοι με την προπόνηση μπορούν να τρέχουν με αντίπαλο τον virtual partner. Κάθε αποθηκευμένη σας βόλτα μέσα στο garmin (history) μπορεί να μετατραπεί σε course και να την “ξανατρέξετε” ή να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Ένα cource tcx αρχείο αποθηκεύεται μέσα στον φάκελο Courses την μνήμης του garmin και για να “τρέξει” καποιος την διαδρομή πρέπει να πάει Menu->Training->Courses . Τα course αρχεία είναι χρήσιμα μόνο κατά την προπόνηση και όχι για να ακολουθείς μια διαδρομή.



2) Routes (gpx αρχεία) : Είναι ο τυπος του αρχείου που θέλουμε όταν σκοπέυουμε να ακολουθήσουμε μια διαδρομή και αυτόν τον τυπο πρεπει να σχεδιάζουμε σε εργαλεία όπως το bike route toaster. Τα edge έχουν ένα όριο στα waypoints οπότε δέν μπορείτε να έχετε πολλά τέτοια αρχεία ενεργά ανα περίπτωση. To navigation είναι ουσιαστικά απο σημείο σε σημείο και η πυξίδα δείχνει σε αυτό σε ευθεία γραμμή. Ένα gpx αρχείο αποθηκεύεται μέσα στον φάκελο GPX στην μνήμη του garmin και είναι προσβάσιμο απο το Menu->Where To->Saved Rides , επιλέγουμε την διαδρομή και ή την εμφανίζουμε στον χάρτη και αλλαζουμε το χρωματάκι της σε κάτι ποιο χτυπητό ή επιλέγουμε navigate . Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και το σπαστικό recalculate Menu->Settings->Routing το οποίο άπειρες φορές μου έχει κρασάρει την συσκευή.

GPX (Gps exchange format): Αρχείο XML με στάνταρ schema παίζει γενικά και όχι μονο σε garmin

TCX ( Training Center Exchange file): Αρχείο μονο για garmin περιέχει πληροφορία για workout / history / course , το καταλαβαίνει το training center / garmin connect. Παλαιότερος τυπος ιδιου αρχειου ειναι το crs


1. Με ένα gpx αρχείο μπορούμε να 'εχουμε turn-by-turn navigation ; Απαντηση: ΝΑΙ

2. Με ένα tcx ή crs αρχείο μπορούμε να 'εχουμε turn-by-turn navigation ; Απαντηση: OXI

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 6



Bike Route Toaster : http://bikeroutetoaster.com/ 'Ειναι μια web based εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί τους χάρτες της google για να σχεδιάσεις την διαδρομή σου. Η σχεδίαση είναι απλή και υποστηρίζει και αυτόματη πλοήγηση (η οποία δεν σε πάει πάντα όπου θές ) Αφού σχεδιάσεις την διαδρομή σου μπορείς να δεις συγκεντρωτικά στοιχεία καθώς και έναν υπολογισμό για το υψομετρικό προφίλ (κατα προσέγγιση πάντα). Την διαδρομή μπορείς να την σώσεις στο PC ή και να την μεταφέρεις στο garmin απευθείας αν δουλεύεις σε windows και έχεις εγκαταστημένο το garmin communicator plugin.

Αντίστοιχα εργαλεία με το bike route toaster υπάρχουν αρκετά και χρησιμοποιούν και διαφορετικούς χάρτες (mapmyride , http://www.gpsies.com ) και φυσικά την ίδια δουλειά κάνει το mapsource και το base camp. Προσωπικά το βρίσκω ποιο user friendly και μαζί με το google earth έχει αντικαταστήσει τα προγράμματα της garmin

Προσοχή : Δουλεύουμε το toaster με την επιλογή track point !!!!

Google Earth / Maps : Τι να πεις τώρα ..κάνουν παπάδες ! αν το 1993 στην BBS που συνδεόμασταν με το 14κ μοντεμ μας μου έλεγαν ότι σε καμιά 15αρια χρόνια θα είχαμε όλοι στην διάθεση μας δορυφορικές φωτογραφίες με ανάλυση ικανή να δείς την μπουγάδα της μαμάς σου και συνεχόμενες φωτογραφίες από σχεδόν κάθε δρόμο ( του δυτικού πολιτισμένου κόσμου ....εδώ είναι Αφρική και δεν έχουμε street view) στο thread στην ΒΒS θα ήταν flame σε χρόνο Dt .



Στα δικά μας ... πιάνεις το Add Path εργαλειάκι , δίνεις ενα ονοματάκι στο path, ζουμάρεις όσο θές και αρχίζεις να ζωγραφίζεις την διαδρομή σου μέσα στα χωράφια ! Όταν τελειώσεις κάνεις δεξί κλικ πάνω στο ονοματάκι της διαδρομής , επιλέγεις “Show elevation profile” και έχεις συγκεντρωτικές πληροφορίες και για υψομετρικά (οχι οτι καλύτερο ...αλλα το 1994 θα παθέναμε εγκεφαλικό) . Άλλο ενα δεξί κλικ και “Save place as” και σώζεις την διαδρομούλα σου στο PC σε μορφή .kml την οποία τα καινούργια 800/dacota/ορεγον την τρωνε με την μια ενω για τα παλια 305/605/700 πρέπει να την μετατρέψουμε σε gpx μορφή.


Μετατροπές αρχείων :



GPSBabel / Gpsvisualizer : Ένα κάρο διαφορετικά αρχεία ...αρχεία τα οποία δεν έχουν πληροφορίες για υψομετρικά , διαδρομές σπασμένες σε διαφορετικά αρχεια κτλ ...

Και τα 2 κανουν μετατροπές αρχείων το ένα στο PC μας (gpsbabel) το άλλο web based. Αν έχω την επιλογή προσωπικά παίζω με το on line gpsvisualizer.
Το οποίο εκτός απο της μετατροπες απο kml σε gpx για παράδειγμα έχει και την εξτρά επιλογή να προσθέτει πληροφορίες υψομέτρου σε αρχεία τα οποία δεν εχουν. Και να παρέχει διάγραμμα και συγκεντρωτικά δεδομένα.
Το πώς σε 3 απλα βήματα παρακάτω , προσοχή στο “Add SRTM/DEM elevation data : from best available source”








Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2011

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 5

Προγράμματα

Εδώ δέν έχει τελειωμό κυριολεκτικά ...όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει και σίγουρα δεν το ξέρω ! Άρα θα γράψω αυτα με τα οποία παίζω και ελπίζω κάποιος να μου ανοίξει τα μάτια με κάποιο εργαλείο που κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Απο ότι βλέπω η τάση είναι και στον τομέα των gps οι εφαρμογές να “μετακομίζουν” κατα internet μεριά κάνοντας χρήση των “open” λύσεων όπως google maps , bing maps κτλ. Δεν έχω ιδιαίτερο κόλλημα με αυτό και με βολεύει/αρέσει αλλά θέλω και ένα εργαλείο για όταν το νετ μας αφήνει ,κάποιος άλλος θα πει οτι δεν του αρέσει να αποθηκεύει προσωπικά του δεδομένα στον σερβερ της garmin , σεβαστό !

Εργαλεία ανάλυσης δεδομένων:



Garmin training center : Το “μαμίσιο” s/w αυτό που δίνει η εταιρεία σε CD με το προϊόν ! Γενικός έχω ενα θέμα με αυτα ...δεν μου αρέσουν και είμαι σίγουρος οτι κάπου κάπως υπάρχει κάτι καλύτερο! Αλλά κλασικά κάνω λάθος :) Το TC είναι μια χαρά , κάνει αυτό που πρέπει να κάνει χωρίς πολλά πολλά ..αλλα δεν έχω να πώ και κατι παραπάνω μιας και ουσιαστικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ! Το κάνω όμως πάντα εγκατάσταση γιατί εμπεριέχει τον base map ο οποίος είναι απαραίτητο να προϋπάρχει στο PC (το γιατί ..ρωτήστε κανενα develoπερά της garmin) για να εγκατασταθεί το mapsource και μετά να βάλεις σε αυτό κάποιο άλλο χάρτη ...go figure που λένε στο χωριό μου.



Garmin Connect : Web based http://connect.garmin.com ο αντικαταστάτης του TC , εμένα με καλύπτει πλήρως και κλασικά η garmin όλο και το δουλεύει το θέμα ! Μερικές φορές κάνει και πισωγυρίσματα όπως η αλλαγή του provider για τους χάρτες απο google σε mikrosoft αλλα τι να κάνουμε ! Ανεβάζεις τα προσωπικά σου δεδομένα στον σερβερ της garmin αλλά δεν είναι ανάγκη να τα βλέπει όλος ο κόσμος , έχει κουμπάκι (λουκετάκι) που κλειδώνει – ξεκλειδώνει ενα activity ώστε να το μοιραζόμαστε με τους φίλους μας.


Golden Cheetach : Μιας και τα 2 μου PC τρέχουν linux (σκέτο – τελος τα dual boot) όλο το ψάχνω για κάποιο καινούργιο εργαλείο. Το cheetach κανει τρελές αναλύσεις αν και είναι φτιαγμένο για τρελαμένους τριαθλητές που ψάχνουν το χαμένο τους watt. Ότι πρέπει για τις περιπτώσεις που δεν εχεις νετ.


Zone five Sporttracks : Ήταν τέλειο και αποφάσισαν να βγάλουν περισσότερα φράγα ...η καινούργια έκδοση έχει περιορισμό στα plugins και κάτω απο mono στο linuχακι μου κάνει νερά. Υποθέτω οτι σε win παίζει καλά οπότε είναι αυτό που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος για το κάτι παραπάνω απο το TC

Εργαλεία διαχείρισης χαρτών, διαδρομών :



Garmin Base Camp: http://www.garmin.com/garmin/cms/us/onthetrail/basecamp#fragment-1 καινούργιο mapsource ? ΔΕΝ το έχω δοκιμάσει, απο τα features αυτο που μου χτηπάει σαν αναβάθμιση απο το mapsource είναι η 3D απεικόνιση. Για χρήστες 800,oregon, dacota η δυνατότητα να μεταφέρεις απευθείας δοριφορικές εικόνες με την συνδρομή στο BirdsEye ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρων. Geotag φωτογραφίες κάνεις με ποιο απλά και εντελώς τζαμπέ προγραμματακια. Το βασικό που πρέπει να δοκιμάσω είναι αν μπαίνει ο χάρτης του Peter και της ανάβασης αν ναι έχει νόημα η αναβάθμηση απο το mapsource.

Garmin Mapsource : http://www.garmin.com/garmin/cms/us/maps/tripplanningsoftware/mapsource Το βασικό εργαλείο για την διαχείριση χαρτών και διαδρομών στο PC απο και πρός τις garmin συσκευές . Παίζει με τους χαρτες της ανάβασης και αναγνωρίζει σαν garmin συσκευή κινητά τηλέφωνα που τρέχουν Mobile XT . Η διαδικασία για την χάραξη μιας διαδρομής δεν μου αρέσει , ελπίζω στο Base Camp να εχουν κανει κατι καλύτερο .

Topo Navigator : ΔΕΝ το έχω θέλει άδεια χρήσης , όποιος μπορεί ας προσθέσει

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 4

Χάρτες

Το καθυστέρησα όσο μπορούσα :) γιατί άντε βγάλε άκρη !

Οι κατηγορίες είναι δυο οι ελεύθεροι -χωρίς κόστος χάρτες και οι επί πληρωμή. Ας μήν κοροϊδευόμαστε κυκλοφορούν όλα κλεψιμαίικα στα γνωστά και μή μαγαζάκια το κατα πόσο ο κάθε ένας τα χρησιμοποιεί είναι δικό του θέμα.
Προσοχή θέλει σε αγορά καινούργιου (ειδικά απο Ελλάδα ) όταν ο έμπορας λέει ότι θα σου δώσει μαζί και χάρτη ΑΝ αυτός ο χάρτης είναι όντως νόμιμα αγορασμένος .

Ο έτοιμος free χάρτης που γνωρίζω είναι αυτός του Peter P. Και μπορείτε να τον βρείτε σε μορφή για mapsource εδώ http://www.elsinga.net/map_greece.html . Ορειβάτες και τζιπάδες παίζουν με αυτόν τον χάρτη χρόνια και ειναι ευχαριστημένοι !

Κάποιος μπορεί να φτιάξει έναν free χάρτη και μόνος του! Σε γενικές γραμμές τα βήματα που πρεπει να ακολουθήσει είναι 1) σκανάρισμα ενός καλού χάρτη ή αποθήκευση μιας εικόνας που μας ενδιαφέρει απο το google earth 2) καλημπράρισμα της εικόνας με βάση γνωστές συντεταγμένες συγκεκριμένων σημείων 3) φορτωμα του χαρτη. ΔΕΝ το εχω κάνει για το 705 αλλα πληροφορίες υπάρχουν πχ http://www.keenpeople.com/index.php?option=articles&task=viewarticle&artid=17&Itemid=3 http://www.gpsinformation.org/adamnewham/article1/gpsmapper.htm

Στα καινούργια 800αρια και Oregon/Dacota η garmin έχει απλοποιήσει την διαδικασία αυτή, η λογική βέβαια είναι οτι έχεις έτσι και αλλιώς εναν χαρτη κανονικα στο garmin αλλα σε ενα μικρο σημειο που σε ενδιαφερει δεν εχει αρκετη λεπτομέρια και θέλεις να προσθέσεις εσυ απο πάνω μια εικονα που εχει περισσοτερη λεπτομερια ή που σε βολευει περισσοτερο (πχ ενα μονοπατι σχεδιασμενο πανω στο ge)

θεωριτικα (γιατι δεν εχω 800αρι ή oregon/dacota και εχω παιξει μια μονο φορα με ενα) ακολουθείς τα βηματα απο

http://www.garmin.com/garmin/cms/site/us/onthetrail/custommaps#fragment-2

αλλα στην απλη μας περίπτωση ο χαρτης σε jpg format που αναφερει στο πρωτο βημα ειναι μια εικονα της περιοχης που μας ενδιφερει σωσμενη απο το ιδιο το google earth (file -->save-->save image) οπου πχ εχουμε σχεδιασει τα DH μονοπάτια που θέλουμε να κάνουμε σε μια περιοχή.

Το καλιμπραρισμα του overlay θα ειναι με αυτο τον τροπο σχετικα απλο αφου ειναι σαν να βαζουμε πανω στο χαρτη του google earth ενα κομματι παζλ απο τον ιδιο τον χαρτη του ge

Αφου το σωσεις και το περασεις στο γαρμιν στο σημειο αυτο στη οθονη του γαρμιν αντι να βλεπεις τον χαρτη της αναβασης θα βλεπεις την φωτογραφιααπο το google earth. Χρήσιμο και μπορεί ευκολα να αντικαταστήσει έναν πανάκριβο χάρτη άν κινήστε σε μια περιορισμένη σχετικά περιοχή. Δυστυχώς δεν το βλέπω να το υποστηρίζει στο μέλλον το fw των παλιότερων 605/705.


Χάρτες διαθέσιμοι για αγορά



Ανάβαση http://www.anavasi.gr/digital.php?c=8 Το καλύτερο ουσιαστικά προϊόν για χρήση εκτός δρόμου και πεζοπορία. Για το πλήρες πακέτο πρέπει να αγοραστεί το TopoNavigator απο το οποίο μπορεί κανεις να μεταφέρει τους χάρτες στην συσκευή να χαράξει διαδρομές και να της μεταφέρει στο gps και τούμπαλιν !

Ο πλήρης χάρτης στο 705 τραβάει μερικά ζόρια και το μηχανάκι δείχνει τον μικρό του επεξεργαστή αλλά με μικρή υπομονή όλα ειναι οκ ! Σε Oregon/Dacota που έχω μικρη εμπειρία η ταχύτητα ειναι σαφώς καλύτερη.

Ο χάρτης είναι ιδανικός για MTB καταστάσεις αλλά η λεπτομέρεια και η πλοήγηση στην άσφαλτο υστερεί σε σχέση με τον AutoDrive. Ο συνδυασμός των 2 είναι εφικτός αλλά ο χάρτης που προκύπτει είναι λίγο ακόμα ποιο”βαρύς” από αυτόν της ανάβασης.

Διαθέσιμος απο το κατάστημα της Ανάβασης .



AutoDrive http://www.autodrivehellas.gr/html/adh_dl.html Οδικός χάρτης για τις συσκευές της garmin για χρήση σε αυτοκίνητο, μιας και το sw ειναι συμβατό παίζει μια χαρά και με όλα τα αλλα garmin αλλά και με το Garmin Mobile XT software για κινητά τηλέφωνα. Θεωρητικά δεν μπορείς να κατεβάσεις τον χάρτη και να τον βάλεις στο 605/705/800 κτλ αφου πάει πακέτο με την συσκευή. Αλλα στην ίδια σελίδα αναγράφει ότι μπορείς να αγοράσεις τον χάρτη για κινητό τηλέφωνο σε κάρτα μνήμης το οποίο είναι οκ για την χρήση μας , δυστυχώς δεν αναγράφει κόστος.

Ο χάρτης αυτός είναι ελαφρύτερος και καλύτερος σε χρήση δρόμου , μπορεί και όπως είπαμε να συνδυαστεί με την ανάβαση.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

El Venizelos round

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 3

Πριν το σκαλίσω, πρέπει να θυμάμαι!


Soft Reset : Power + Lap κουμπιά μαζί για μερικά sec.

Ηard Reset : Power + Mode κουμπιά για 3 sec. Θα εμφανίσει μενού “Do you really want to erase all user data” και θα σβήσει τις ρυθμίσεις στο profile και το history (όλες της διαδρομές που έχουμε κάνει .tcx αρχεία)

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 2

Το πήρα και τώρα ?




Βάλτο στο ποδήλατο :) ! H βάση στα edge 605 / 705 έχει σίγουρα bug ! Είναι ευαίσθητη και το μικρό
πλαστικό κλιπ σπάει εύκολα και είναι και αλμυρή στην τιμή. Λαιμός ή τιμόνι ...η γνώμη μου είναι στον λαιμό εκτός και αν αυτός είναι ιδιαίτερα κοντός μιας και στο τιμόνι για ΜΤΒ είναι εκτεθειμένο σε κλαδιά κτλ. Η βάση του cadence, ξανά κατά την γνώμη, μου είναι ευαίσθητη για μονοπατάδικο ποδήλατο βουνού. Την βρίσκω χρήσιμη σε XC καταστάσεις και σε κούρσες .
Στα καινούργια edge 500 /800 η βάση άλλαξε και μάλλον είναι προς το καλύτερο, ο χρόνος θα δείξει !



Πέρασε τα στοιχεία σου και ρύθμισε τις οθόνες ! (για 705 που έχω) 1) Units σε Metric 2) Time σε Europe-East , daylight auto 3) User Profile βάρος και Date of Birth 4) Bike Profile το βάρος του ποδηλάτου και μπορείς να αλλάξεις και το όνομα , η ρύθμιση είναι μέχρι 3 διαφορετικά ποδήλατα 4) Speed και HR Zones αφού βρεις το Max HR μπορείς να ορίσεις τις δικές σου Zones . Γενικό info σχετικά με προπόνηση με zones http://www.bikeradar.com/fitness/article/training-heart-rate-monitor-basics-28838 5) Στις ρυθμίσεις για τον χάρτη τσέκαρε την επιλογή Lock On Road σε Off αν είσαι χωμάτινος και σε On αν είσαι κουρσάς :) Η επιλογή αυτή στην θέση ON εμφανίζει το στίγμα στου πάνω στον κοντινότερο δρόμο , χρήσιμο όταν είσαι στην παραλιακή και δεν θες να βλέπεις ότι κολυμπάς με το ποδήλατο λόγω +/- 5μετρα απόκλισης.
Στις ρυθμίσεις των 3 διαφορετικών οθονών που μπορείς να εχεις (2 + ο χάρτης) περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ...προσωπικώς στον χάρτη δεν έχω πλέων τίποτα εξτρά ώστε να βλέπω όσο περισσότερο μεγαλύτερη περιοχή και στις άλλες 2 όλο και αφαιρώ πεδία .

Κάνε Update ! Το καλό με την garmin είναι οτι όλο και κάτι θα διορθώσουν απο την μεριά του software της συσκευής. To δεύτερο προσόν είναι οτι δεν εγκαταλείπουν της συσκευές που βγάζουν και κάποιες από αυτές είναι χρόνια στην παραγωγή (310 , legent ). Το τρίτο είναι το after sales support ειδικά απο την αντιπροσωπία στην Αγγλία . Πίσω στο θέμα του update τα πράγματα είναι απλα . Πάς στο http://www8.garmin.com/products/webupdater/howtoinstall.jsp και κατεβάζεις το WebUpdater και αφού συνδέσεις την συσκευή ακολουθείς τις οδηγίες. Η τελευταία έκδοση του sw για το 705 αυτή την στιγμή είναι η 3.30. Όποια συσκευή έχεις αξίζει να ψάξεις για το τελευταίο της software update.

Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

Garmin ή μη - GPS τα βασικά για χωματερούς ή μη ποδηλάτες ! part 1

1) Για να παίξω και εγώ με GPS στο βουνό πρέπει να τα σκάσω στην Garmin ?

OXI ! Εδω και αρκετό καιρό κυκλοφορούν στην αγορά κινητά τηλέφωνα τα οποία εκτός των άλλω δυνατοτήτων διαθέτουν και δέκτες GPS. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αρκετά απο τα Nokia S60, iphone 3g, HTC (win mobile , android) κτλ ! Όλα αυτά με τον ένα ή άλλο τροπο έχουν τελικα την δυνατότητα να καταγράφουν το σήμα του GPS σε κάποιο αρχείο την ώρα που εσείς κάνετε την βόλτα σας. Στην επιστροφή μπορείτε να την εξάγεται και να την ανεβάσετε στο Googe Earth ή να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.



Ειδικά για κινητά με λειτουργικό S60 και Windows Mobile κυκλοφορεί το Garmin Mobile XT το οποίο είναι software της Garmin με το οποίο το κινητό σας αποκτά όλες (εκτώς Heart rate, cadence) τις λειτουργίες ενος stand alone garmin gps. Μπορείς δηλαδή να του φορτώσεις συμβατούς χάρτες ( auto drive, αναβαση, κτλ) να αποθηκεύσεις την διαδρομή , να το συνδέσεις με το training center , mapsource, κτλ. Δύο ειναι κατα την γνώμη μου τα μειονεκτήματα μίας τέτοιας λύσης α) δεν μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση στα δεδομένα μίας και οι βάσεις τιμονιού για κινητά είναι επισφαλής β) διάρκεια μπαταρίας της συσκευής , αφού η αυτονομία ενός κινητού τηλεφώνου με φωτεινές έγχρωμες οθόνες και δέκτες gsm,BT,GPS κτλ εν λειτουργία εινια σαφώς περιορισμένη και απο προσωπική εμπειρία δεν πρέπει να υπολογίζει κανείς πάνω απο 3 ώρες. Το Garmin mobile XT είναι διαθέσιμο από την εταιρία http://www8.garmin.com/mobile/mobilext/ και όπως τα περισσότερα αγαθά σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο κυκλοφορεί και σε γνωστά υπόγεια στέκια κλεψιμαίικο.






















Τα ποιο καινούργια και μοντέρνα iphone και android κινητά έχουν και αυτά μια σειρά απο εφαρμογές οι οποίες κάνουν σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα αλλά δεν έχουν έτοιμους διαθέσιμους χάρτες που μπορούν να αποθηκευτούν στην συσκευή , αντιθέτως μέσω δικτύου τραβάνε χάρτες συνήθως απο google maps. Σε κάποια μπορείς να κρατήσεις cache μια περιοχή που σε ενδιαφέρει ενώ σε κάποια άλλα με κάποιες μετατροπές να περάσεις χάρτες όπως αυτός της Ανάβασης. Εφαρμογές : http://www.sportstracklive.com/ , http://www.everytrail.com/mobile , http://runkeeper.com/ και άλλες.



Ειδικά για το iphone υπάρχει ένα ακόμα χρήσιμο gadgetaki το όποιο επιτρέπει να συνδέσεις στο κινητό συσκευές που λειτουργούν με το προτοκολο ANT+ όπως heart rate monitors, cadence sensors, power meters , weight scales κτλ δίνοντας του έτσι όλες τις λειτουργίες ενος sport gps . Κόστος 80$ απο http://www.wahoofitness.com/ και μίας και δέν έχω iphone και το σενσοράκι review στο φοβερό blog http://www.dcrainmaker.com/2010/05/first-look-at-wahoo-fitness-ant-iphone.html

Εδώ να μην ξεχάσουμε ότι εκός απο την garmin υπάρχουν και άλλες εταιρείες οι οποίες εχουν αντίστοιχα προϊόντα όπως http://www.ciclosport.de , http://www.suunto.com/ με μόνο μειονέκτημα την απουσία χάρτη.


































Και τέλος η λύση του κατασκόπου (ή του “ανήσυχου” γονέα) η χρήση ενος GPS data logger κόστος 28Ευρω http://www.dealextreme.com/p/65-channel-car-navigation-and-tracking-bluetooth-gps-receiver-data-logger-42923 . Το φορτίζεις το ανοίγεις το ρίχνεις στην τσάντα σου και αυτό καταγράφει την θέση σου και την διαδρομή σου για τις επόμενες 300 ώρες. Στην επιστροφή εξάγεις στο PC σου τα δεδομένα !

Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

New Job ...PC support !


Ok ! I'm starting a new business...well sort of ! since I'm always doing PC support for friends - friends and now that I'm out off daily 9 to 5 work I might as well start making some money out of it !

Enter the world of broken laptop HD in a 5 year old PC with NO backup and the user is not some casual web surfing user but a foreign language teacher and the daily work consists of several word documents per day. A total of 4GB were missing in action and that was including the files needed for the next morning lesson !

Backup ? Eerr I don't know this word ! Something somewhere ...nope , just scattered files in varius memory sticks. Did I tell you to back up ?

I removed the disk from the laptop and put it in an external usb case just to find out that the disk was not recognizable from 2 diferent PC's and actually it caused a freeze in the windows box.
Last choice was to start the PC with a boot CD and try with recovery tools ...several failed but one worked :) http://damien.guibouret.free.fr/en/index_frame.html Partition Saving did the job and I was able to rescue almost all of the lost data. It was also fast and produced a nice log file in order to check for the actual damaged files. Top job and thank you !!

Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

Vasilika with mud !



SANE - Scanner Access Now Easy


I'm helping my sister in the scanning of several front pages o a college publication for her Msc. Since I'm not that much into graphics I thought that I'll have to do the job using my vmware XP installation and the proprietary driver/tool for the scanner (Epson something ...quite good I suppose since Helen is using it ). After a google and some clicks in the synaptic package manager I'm using the XSANE like a pro (sort of ...) ! Thumps up and a great tool !